Pas je werkomgeving aan en voorkom mogelijke klachten
Als Ergotherapeute zie ik veel mensen waarbij de werkplek onjuist of helemaal niet is ingesteld naar de individuele wensen. In deze blog geef ik een aantal adviezen en eventuele hulpmiddelen zodat aanwezige klachten kunnen worden verminderd of mogelijk verholpen. Maar natuurlijk ook juist ter voorkoming van klachten t.o.v. de werkplek.
Vaste werkplek
Heb je een baan waarbij je lange tijd achter een bureau zit en dus voornamelijk een kantoorbaan? Dan is een goed ingerichte werkplek belangrijk. Want zit je wel correct? Heb je de juiste materialen, zoals een ergonomische muis en toetsenbord? En hoe is je werkomgeving? Al deze factoren hebben invloed op je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk. Door je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te stellen en aan te passen kunnen klachten worden voorkomen.
Thuis werken
Hoe ziet je werkplek er thuis eigenlijk uit? Heb je hier speciaal een ruimte voor?Heb je een apart beeldscherm of zit je gewoon aan de keukentafel of lekker in de bank met je laptop? Vaak zit je, zonder het door te hebben lange tijd achter elkaar achter de computer. En dit is niet altijd in de correcte houding. Zorg ervoor dat wanneer je thuis moet werken de werkplek ingesteld op je lichaam. Zorg voor juiste ondersteuning doormiddel van een bureaustoel of bureau/tafelblad. Hierbij kun je aanhouden dat het beeldscherm op ooghoogte staat zodat je nek in neutrale stand blijft.
Aandachtspunten en tips
- Let er op dat je armen worden ondersteund door armleggers of een bureaublad/tafel/steun. Maar zorg ervoor dat je ellenbogen ongeveer in en hoek 90 graden staan en de schouders ontspannen zijn.
- Zorg dat je met regelmaat van je werkplek af gaat. Even een bakje koffie halen, toiletteren en printje ophalen. Het hoeft geen pauze van 10 minuten elke keer te zijn maar gewoon even bewegen even de hersenen rust geven. En daarna kan er weer frisser worden door gewerkt. Het advies is dan ook maximaal 30 minuten een dezelfde handeling (repeterende bewegingen) achter elkaar doen en dan even een micropauze te nemen.
- Pas de omgeving aan en niet je lichaam. Zo gaan we vaak met alles op het bureau een beetje schuin zitten om nog bij het toetsenbord of de muis te komen. Terwijl deze gemakkelijk te verplaatsen zijn zodat je de omgeving aanpast aan jou. En niet met je lichaam gaat compenseren om er bij te komen.
Bovenstaand zijn een aantal tips die je makkelijk zelf kunt toepassen. Soms is het nodig om een werkplekanalyse te doen om zo op maat advies te geven. Dan komt ik als ergotherapeute bij u thuis of op uw werk langs. Heb je hier interesse voor? Neem dan contact op voor informatie of een afspraak met 033-2982594 of mail naar info@fysiohuis.nl .







