Diabetes


Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes type 2. Het beste is om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Bij het Fysiohuis bieden we een beweegprogramma waarin bewegen en informatie over gezond bewegen centraal staat. 

Wat is het?
Bij diabetes mellitus type 2 is de insuline als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen.
Er zijn verschillende oorzaken die de kans op diabetes type 2 vergroten.
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Overgewicht
  • Ongezond eten
  • Roken
  • Ouder worden
  • Erfelijkheid (als het in de familie voorkomt)
Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij/zij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.
Het hebben van diabetes steelt je gezondheid. Je kunt door de diabetes verschillende problemen krijgen zoals: problemen met ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Je kunt zelfs aan de gevolgen van diabetes overlijden.
Diabetes type 2 kan behandeld worden met behulp van gezond eten, veel bewegen en medicijnen voor de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Sommige mensen spuiten ook insuline bij zichzelf.

Bewegen!!
Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes type 2. Het beste is om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen.
Bewegen is goed vanwege het volgende:
  • Suiker (glucose) wordt makkelijker uit het bloed gehaald en daardoor daalt de bloedsuikerspiegel
  • Vetten worden verbrand; handig om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven
  • Je spieren worden sterker en botten worden steviger
  • Je voelt jezelf fitter en bent minder moe, daarnaast helpt het tegen stress
  • Bewegen is goed voor de bloeddruk en hart en bloedvaten

Wat kan het Fysiohuis voor mij doen als ik Diabetes heb?
Binnen het Fysiohuis hebben we een beweegprogramma opgesteld van drie maanden. In dit programma ga je  drie maanden lang, twee keer per week trainen. Voorafgaand aan het beweegprogramma wordt er een intake gedaan, waarmee wij je huidige situatie duidelijk in kaart brengen. Daarnaast zal de POH-er (PraktijkOndersteuner Huisartsenzorg) bloed prikken om de bloedsuikerspiegel in kaart te brengen.

In de eerste twee weken wordt er vooral kennis gemaakt met de opzet van het programma, de Nederlandse Norm voor Bewegen, gezonde levensstijl en beweging bij diabetes type 2.De diëtiste zal langskomen om het een en ander te vertellen over voeding bij diabetes en de POH-er komt langs om het een en ander te vertellen over bewegen bij diabetes. De rest van de weken van het beweegprogramma ga je samen met de andere deelnemers onder leiding van de Fysiotherapeut bewegen. Voor elke deelnemer zal er een individueel programma gemaakt worden dat gedurende de weken (als het mogelijk is) opgebouwd zal worden. Na het programma zal er een afsluitend gesprek plaatsvinden en zal er weer bloed geprikt worden om te kijken of de bloedsuikerspiegel verbeterd is.

In individuele gevallen kunnen wij een behandelplan op maat maken, bijv. als je niet verzekerd bent voor een beweegprogramma. 


Share by: