Doe je in de sportles liever niet mee bij het onderdeel touwtj springen omdat je dan het gevoel hebt in je broek te plassen? Verlies je wat urine als je hard moet niezen of lachen? Het is een probleem waar niemand graag over praat. Veel jonge moeders denken dat het erbij hoort. Maar is dat echt zo? Is ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling ’normaal’? Moet je dat gewoon accepteren of kun je er iets aan doen?
Antwoord op deze vraag; ja, in de eerste weken na je bevalling kan je last hebben van ongewild urine verlies. Maar; dit herstelt normaal binnen 6-8 weken. Zo niet; je kan er wat aan doen!
"Normaal"
Incontinentie na een bevalling is heel normaal. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen ermee te maken heeft. Bovendien komt het ook voor dat ongewild urineverlies al optreedt tijdens de zwangerschap. Gelukkig gaat incontinentie meestal binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer over. Maar ook wanneer de klachten na enkele maanden blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om urineverlies te verhelpen of te verminderen.
Waardoor komt urineverlies?
Ongewild verlies van urine tijdens sporten of bij hoesten en niezen wordt stressincontinentie genoemd. Het heeft hier niets te maken met psychische stress maar het woord stress is hier het Engelse woord voor inspanning, het wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.
De bekkenbodem speelt een belangrijke rol in het ophouden van urine en ontlasting. Goed functionerende bekkenbodemspieren zorgen voor ondersteuning van de organen in de buik en helpen onze blaas en darmen af te sluiten. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap (de bekkenbodemspieren verslappen onder invloed van hormonen en de baby geeft bovendien extra druk op de bekkenbodem), langdurig persen tijdens de bevalling of een kunstverlossing – al dan niet met een tangverlossing – kan ongewild urineverlies ontstaan.
De oorzaak van stressincontinentie ofwel inspanningsincontinentie is dus een verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodemspieren niet goed in staat zijn de extra druk op de blaas op te vangen die ontstaat tijdens het sporten of andere lichamelijke activiteit ontstaat stressincontinentie
In de meeste gevallen zal de
incontinentie uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen zodra de
bekkenbodemspieren weer sterker zijn. Wanneer je ook tijdens de
zwangerschap last had van incontinentie is het aan te raden om zelf het één en
ander te ondernemen om de spieren weer aan te sterken.
Bekkenbodem oefeningen:
Er zijn verschillende bekkenbodem oefeningen die
je thuis kunt uitvoeren.
Oefening 1
Je ligt op je rug met opgetrokken knieën, voeten steunend op het bed. Je spant de bekkenbodemspieren aan en ontspant deze weer. Probeer zo weer gevoel en controle te krijgen over de bekkenbodemspieren.
Oefening 2
Als oefening 1; probeer de tijd van het aan- en ontspannen even lang te maken en breng er een ritme in aan. Bijvoorbeeld twee tellen aanspannen, twee tellen ontspannen.
Oefening 3
Als oefening 1; probeer het aanspannen van de bekkenbodem tien tellen vast te houden. Zorg dat je rustig doorademt tijdens deze oefening en na die tijd weer goed ontspant.
Oefening 4
Als oefening 1; probeer de bekkenbodem in stappen steeds een stukje aan te spannen. Vergelijk de bekkenbodem met een lift: je moet naar de derde verdieping maar de lift stopt ook op de eerste en tweede verdieping. Je kunt de bekkenbodem zo ook in verschillende fases laten ontspannen.
Deze oefeningen kun je vervolgens in zittende en staande houding doen. In principe zi jn alle houdingen mogelijk. Herhaal deze oefeningen regelmatig. Je bekkenbodem kan dan weer in goede conditie komen en je leert de spieren aan te spannen op het moment dat het nodig is.
In de meeste gevallen zal je met
behulp van de oefeningen binnen 6 tot 8 weken van je incontinentie af zijn.
Bezoek je huisarts:
Gaat de incontinentie niet over na 2 maanden
bekkenbodem oefeningen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je
huisarts.
Bekkenbodemtherapeut:
Wanneer je bij de huisarts geweest bent is
de kans groot dat je wordt doorverwezen naar een bekkenbodemtherapeut. Dit
is een fysiotherapeut, gespecialiseerd in de bekkenbodem. Zij
kunnen beoordelen wat je incontinentie veroorzaakt: Heb je een overactieve of
onderactieve bekkenbodem? Zit het probleem in de kracht of coördinatie of is de
timing van aanspanning niet juist? Door middel van een (inwendig) onderzoek kan
er gekeken worden waar ‘het probleem’ zit, zodat de juiste therapie geboden kan
worden. In veel gevallen kun je geholpen worden en verdwijnen de klachten dan
ook!
Bron afbeelding: https://www.wikihow.fitness/Do-Pelvic-Floor-Exercises