Revalideren na een schouderoperatie

Anne-Marie Hoeve • 16 oktober 2024

“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 


 Revalideren, wat houdt dat eigenlijk in na een operatie van de schouder? Hoe intensief is het eigenlijk en hoelang kan het duren? Wanneer kun je weer je werk normaal doen of je sporten oppakken? In deze blog zal ik op een makkelijke wijze uitleggen hoe een traject meestal verloopt. Ook wil ik je enkele nuttige tips geven over invloeden die goed of slecht werken op jouwherstelvermogen, zodat je een stapje voor bent mocht je zelf een operatie ondergaan. 


Revalideren, herstellen en opbouwen van activiteiten 
Een normaal herstel en opbouw van functie van de schouder kan zes maanden tot een jaar duren.  De eerste fase richt zich op het beperken van pijn en ontsteking, terwijl latere fases gericht zijn op het herstellen van kracht en bewegingsvrijheid. Vanaf een maand of vier kan zwaarder werk weer worden opgebouwd, maar wel langzaam omdat je schouder weer wennen moet aan de uren arbeid die het moet gaan leveren. 


Samenwerking 
Revalidatieprogramma's worden vaak op maat op de persoon aangepast. Hierbij werken chirurgen en fysiotherapeuten samen met de patiënt om, afhankelijk van het herstel, mate van de beschadiging en specifieke behoeften een zorgvuldig plan te maken. Het Fysiohuis werkt bijvoorbeeld nauw samen met het Meander MC in Amersfoort via snelle beschermde app communicatie. Zo kun je snel schakelen als er vragen zijn. 


Zijn er factoren waardoor het sneller of langzamer gaat?  
Jazeker, in ieder hersteltraject zie je veelvoorkomende fouten en positieve invloeden. Er zijn verschillende factoren die het revalidatieproces van een schouderblessure goed kunnen beïnvloeden, maar ook kunnen belemmeren of zelfs vertragen of stopzetten. 

 Voor het gemak zet ik ze voor je op een rijtje: 


Positieve invloeden op herstel 

  • Naleving revalidatieprogramma: Adviezen opvolgen van de fysiotherapeut. Aandacht besteden aan je oefeningen en de uitvoering ervan. 
  • Voldoende Beweging:  Wandelen is supergezond, maar ook lichamelijke oefening van de benen, billen en buikspieren helpen je in conditie te blijven!

          Na 6/8 weken kun je de fiets er weer bij pakken, maar soms duurt het langer.

  • Voeding: Té veel suikers of alcohol vertraagd herstel van spierweefsel. Onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines (zoals vitamine C en D), en mineralen (zoals calcium en zink), kan de genezing vertragen. Eenvoudigweg meer groene groenten, vlees en vis (meer) toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon kan je herstelproces verbeteren. 
  • Rust en slaapgewoontes: In het begin kan de pijn van het litteken en operatie nog vrij hevig zijn waardoor je vaak wakker wordt in de nacht. Dit zorgt ervoor dat het lichaam alerter blijft en niet in de diepe slaap herstel vindt. Hier kunnen pijnstillende middelen zoals paracetamol of anders bij helpen. 
  • Omgaan met stress en verandering: Bovenstaande punten zijn de belangrijkste pijlers voor een goed herstel, maar kunnen ook stress opleveren omdat je situatie nogal verandert als je een sling moet dragen en afhankelijk bent van anderen voor je zelfzorg. Probeer te bedenken dat het een tijdelijke situatie is, en neem die tijd ruim om te herstellen, vooral de eerste zes weken!   
  • Pijn: Pijn kan positief zijn op het moment dat je luistert naar wat je lichaam aangeeft en op tijd stopt met oefening en belasten.  
    Nachtelijke pijn is een belangrijke pijler van hoeveel belasting de schouder heeft ervaren en of dit te veel of juist voldoende was. 

 

Traject in vogelvlucht  

Eigenlijk kun je vanuit bovenstaande punten al zien dat diegene met de meeste invloed op herstel jijzelf bent. Als manueel en/of schouderfysiotherapeut kan ik je ondersteunen. 

Doorgaans is het misschien wel prettig om een overzicht te hebben van wat een traject in tijd zal kunnen inhouden voor je, daarom hier een kort jaaroverzicht waar de fysiotherapeut mee zal werken. 

 

1. Immobilisatiefase (0-4 weken) 

Doel: Bescherming van de geopereerde schouder. 

Wat gebeurt er? Na de operatie wordt de schouder vaak geïmmobiliseerd in een sling (schouderbrace) om de structuren te laten genezen. Gedurende deze fase wordt meestal niet actief geoefend met de schouder om de genezing niet te verstoren. 

Activiteiten: Kleine bewegingen van de hand, pols en elleboog om stijfheid te voorkomen, en ademhalingsoefeningen om de longfunctie te ondersteunen. 

 

Groen licht om door te gaan naar de volgende fase: 

- Weinig tot geen pijn in rust 

- Toename beweeglijkheid 

- Pijnmedicatie minimaal 


2. Passieve Bewegingen (4-8 weken) 

Doel: Verbeteren van de mobiliteit zonder de spieren actief te gebruiken. 

Wat gebeurt er? De fysiotherapeut voert passieve bewegingen uit waarbij de patiënt de spieren niet actief aanspant. Dit helpt de schouder geleidelijk aan weer te laten bewegen zonder overbelasting. 

Activiteiten: Passieve mobilisatieoefeningen voor de schouder, en lichte rekoefeningen. 

 

Gedurende deze fase ga je terug naar de schouderorthopeed en hoor je of de operatie geslaagd is en je door kunt gaan met de volgende fasen.

  

3. Actieve Bewegingen (6-12 weken) 

Doel: Herstel van schoudermobiliteit en lichte versterking van de spieren. 

Wat gebeurt er? De patiënt begint met actieve bewegingen, waarbij de spieren zelf werken om de schouder te bewegen, zonder extra weerstand. Dit helpt om de spieren opnieuw te laten wennen aan beweging. 

Activiteiten: Actieve bewegingen zoals pendeloefeningen, lichte stretching, en eenvoudige bewegingen van de schouder in verschillende richtingen. 


4. Krachtopbouwfase (12-16 weken) 

Doel: Versterken van de spieren rondom de schouder en verbeteren van de stabiliteit. 

Wat gebeurt er? De focus verschuift naar het opbouwen van kracht en het herstellen van de volledige functionaliteit van de schouder. Hier worden oefeningen toegevoegd die de kracht en stabiliteit van de schouder bevorderen. 

Activiteiten: Oefeningen met lichte gewichten of weerstandsbanden, proprioceptie- en stabiliteitsoefeningen. 


5. Functionele training (4-6 maanden en verder) 

Doel: Terugkeren naar dagelijkse activiteiten en sport-specifieke bewegingen. 

Wat gebeurt er? Afhankelijk van de progressie en de doelen van de patiënt, kan de revalidatie zich richten op het terugkeren naar werk, sport of andere activiteiten. De oefeningen worden steeds meer gericht op specifieke taken die de patiënt weer wil uitvoeren. 

Activiteiten: Geavanceerde krachttraining, functionele bewegingsoefeningen, sport-specifieke oefeningen. 


6. Volledig herstel (6-12 maanden) 

Doel: Bereiken van het maximale herstel en volledige terugkeer naar activiteiten in het werk en sport. 

Wat gebeurt er? Het volledige herstel van de schouder kan tot een jaar duren, afhankelijk van de ernst van de blessure en het type operatie. Gedurende deze tijd blijft de focus liggen op het verbeteren van kracht, mobiliteit en het voorkomen van nieuwe blessures. 




 


  • Schrijf uw onderschrift hier
  • Schrijf uw onderschrift hier
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
door Laura Jansen 8 juli 2024
Marijn werkt al 28 jaar in het Fysiohuis. Hij studeerde in 1989 af als Fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht, inmiddels is hij al 26 jaar manueel therapeut en sinds 2008 master manueel therapeut. Sinds 2017 mag Marijn zich mede-eigenaar van het Fysiohuis noemen.
door Marijn Michels 12 juni 2024
Een blog over hardlopen, voorkomen van blessures en tips bij klachten met hardlopen.
door Jacqueline Vrieling 5 juni 2024
Duizeligheid is een veel voorkomende klacht die op alle leeftijden kan voorkomen. Het kan variëren van een licht gevoel van onbalans tot een intense draaierigheid die dagelijkse activiteiten verstoort. Eén van de meest voorkomende oorzaken van draaiduizeligheid is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, afgekort als BPPD. In deze blog leggen we uit wat BPPD is en hoe het behandeld kan worden. Wat is BPPD? Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) is een aandoening waarbij je draaiduizelig wordt door bepaalde bewegingen van je hoofd. Het woord 'benigne' betekent dat het niet gevaarlijk is. 'Paroxismale' betekent dat de duizeligheid plotseling opkomt, en 'positie' verwijst naar de bewegingen van je hoofd die de duizeligheid veroorzaken. Wat je kan ervaren als je BPPD hebt? Draaiduizeligheid: Je wordt op momenten kortdurend draaiduizelig. Dit ontstaat vaak bij bewegingen als gaan liggen in bed, opstaan uit bed, omdraaien in bed, bukken of omhoog kijken. Evenwichtsproblemen: Het kan moeilijk zijn om rechtop te staan of te lopen of je kan het gevoel hebben de hele dag wiebelig te zijn. Misselijkheid: de duizeligheid kan je misselijk maken en soms laten braken. Wat is de oorzaak van BPPD? BPPD wordt veroorzaakt door een probleem in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige kanalen (buisjes), deze liggen in het binnenoor. In die kanalen zit een vloeistof die meebeweegt met de bewegingen die wij maken. De draaiduizeligheid ontstaat doordat kleine calcium kristallen (otoconia) losraken en in één van de kanalen gaan zitten, waar ze niet horen. Dit verstoort de normale vloeistofbeweging in het evenwichtsorgaan en dat veroorzaakt de draaiduizeligheid. In de meeste gevallen ontstaat de BPPD zonder duidelijke oorzaak. De draaiduizeligheid ontstaat spontaan, vaak in de nacht, en kan heel beangstigend zijn. Het is een onschuldige, maar erg hinderlijke aandoening.
door Laura Jansen 3 juni 2024
Wie zijn wij? Fysiohuis staat bekend als een praktijk die vooroploopt, we spelen in op de ontwikkelingen in de markt en kijken vooruit. We vinden het belangrijk om samen te werken met elkaar en met andere zorgverleners in het dorp en in de regio. Met als doel een gezond Bunschoten-Spakenburg. Wil je meer weten over hoe het is om te werken in het Fysiohuis, bekijk dan ons filmpje waarin onze collega's aan het woord zijn.
Meer berichten
Share by: