Als je in 2025 bij deze verzekeringen verzerkerd bent, dan worden de behandelingen niet voor 100% vergoed. Je krijgt dan van ons de factuur voor de geleverde zorg. Je betaalt de factuur aan ons en je kunt vervolgens deze factuur indienen bij de zorgverzekering. Zij vergoeden dan afhankelijk van de polis en verzekering een gedeelte van het door ons gerekende tarief. In de praktijk betekent dit dat je ongeveer 10 tot 25 euro per behandeling zelf moet gaan betalen.
Voor 2025 hebben we een contract met de meeste zorgverzekeringen, alleen dus niet met A.S.R. en Salland. Als je de fysiotherapeutische zorg volledig vergoed wilt hebben vanuit je zorgverzekering dan krijg je dat alleen van een zorgverzekering waar we wel een contract mee hebben. We hebben voor 2025 wel een contract met de verzekeringen die vallen onder de labels van: Achema, CZ, Menzis, VGZ, DSW, ENO en Zorg en Zekerheid en ONVZ. Bij deze verzekeringen dienen wij rechtstreeks de facturen in en worden vanuit de verzekeraar aan ons betaald.
Je kunt bijvoorbeeld op de site van
consumentenbond zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten. Daar vind je ook veel informatie over de basisverzekering en aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Het belangrijkste advies dat wij meegeven is; laat je goed informeren en vergelijk polissen met elkaar via één van de vele vergelijking websites zoals van de consumentenbond, zorgvergelijker of raadpleeg je eigen adviseur.
De meeste kosten voor fysiotherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste behandelingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
Bepaal voor jezelf, eventueel in overleg met je fysiotherapeut hoeveel behandelingen je mogelijk nodig hebt in 2025. Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een aandoening. Sport of beweeg je intensief dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig hebt. Ook als je vaker last hebt van spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam. Kijk na of er bijvoorbeeld maximaal 18 of 27 behandelingen worden vergoed. Of een maximaal bedrag. Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met wat je denkt nodig te hebben. Zo betaal je niet teveel premie of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen als je onvoldoende bent verzekerd.
Alleen fysiotherapie voor chronische aandoeningen wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. De overheid heeft bepaald welke aandoeningen vallen onder een "chronische aandoening". De overheid heeft echter bepaald dat je ook dan bijna altijd de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren.
Er zijn een aantal uitzonderingen: bekkenfysiotherapie bij urine incontinentie (9 behandelingen), fysiotherapie bij claudicatio intermittens of te wel etalage benen (37 behandelingen) en knie- en heup artrose (12 behandelingen) en COPD. Bij de aandoeningen vind de vergoeding direct plaats vanuit de basisverzekering.
Let wel op: op deze zorg is wel het eigen risico van toepassing.
Ook als je niet wilt overstappen, dan moet je goed opletten als je (veel) behandelingen fysiotherapie nodig hebt. Veel verzekeraars hebben dit jaar het aantal behandelingen voor fysiotherapie in hun polissen verlaagd. Kijk dus goed of de polisvoorwaarden niet veranderd zijn. Wijzigingen in de bestaande verzekering kunt je tot 31 december doorgeven.
Overstappen? Zorg dat je voor 31 december je huidige verzekering hebt opgezegd. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering te kiezen.