Kan ik sporten tijdens en na mijn zwangerschap?

Marieke Buitenhuis • 6 juni 2019

Dat is één van de vragen die je als zwangere vaak hebt. Net zoals de vragen “Kan ik mijn huidige sport blijven uitoefenen?” En hoe zit het na je bevalling eigenlijk? Wanneer mag je dan weer sporten? Al met al veel vragen die je kan hebben als je zwanger bent. Ik probeer je in deze blog zoveel mogelijk antwoorden te geven op die vragen.


Allereerst misschien goed om te weten dat de Nederlandse norm gezond bewegen voor volwassenen ligt op 150 minuten matig intensief bewegen per week. Ook de richtlijn voor sporten tijdens de zwangerschap houdt zich vast aan deze norm. Dit betekent dat sporten dus mag tijdens de zwangerschap. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld bij ons Zwangerfit volgt nog 2x een sportprikkel ernaast moet geven per week om aan deze norm te voldoen. Uit de wetenschap blijkt dat trainen in combinatie met normale voeding geen negatief effect heeft op het geboortegewicht. Echter vinden er wel veranderingen in je lichaam plaats die goed zijn om te weten. Als er complicaties zijn tijdens de zwangerschap is het altijd verstandig om even te overleggen met je verloskundige of sporten verstandig is.

Als je altijd gewend bent om te trainen op basis van je hartfrequentie wordt dit lastig tijdens de zwangerschap. De hartfrequentie zegt tijdens de zwangerschap namelijk niet zoveel aangezien die hoger ligt dan normaal. Je kan daarom het beste als graadmeter aanhouden dat je nog moet kunnen praten terwijl je aan het sporten bent.

Daarnaast ben je misschien wel gewend om grondoefeningen te doen op een matje. Dit kan echter vervelend worden als je wat verder bent in de zwangerschap omdat er in ruglig druk ontstaat op de onderste holle ader (inferior vena cava). Dit is een ader die tegen de wervelkolom aan ligt. Het betekent niet dat je niet op de rug mag liggen tijdens je zwangerschap maar de druktoename kan er eventueel voor zorgen dat je wat “slapende benen” ervaart. Van houding wisselen zorgt ervoor dat dit gevoel verdwijnt.

Tevens heb je misschien wel gemerkt dat je wat sneller buiten adem bent dan normaal. Dit komt onder andere door een dikkere slijmlaag tussen de longvliezen wat de uitwisseling van zuurstof/koolstofdioxide lastiger maakt. Tevens door de groei van het kindje wordt het middenrif omhoog gedrukt waardoor je minder diep kan inademen dan voorheen. Het is dus heel normaal dat je wat sneller kortademig bent als voorheen.

Ook veranderd het lichaamszwaartepunt tijdens de zwangerschap. Dit zwaartepunt komt meer naar voren te liggen in verband met de groei van de buik. Hierdoor ontstaat er vaak een toename van de holle rug. Het is daarom goed om rug- en buikspieren te versterken om rugklachten te beperken.

Er zijn een aantal voordelen van sporten tijdens de zwangerschap:

-Verbetert en/of behoud fysieke fitheid

-Helpt gewicht management

-Vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes

-Vermindert rugklachten

-Verbetert psychologisch welzijn (depressie)

-Verbetert het slaappatroon

-Vermindert zwangerschapscomplicaties

-Vermindert risico op keizersnede

-Vermindert ziekteverzuim

-Sneller postpartum herstel of ook wel (better in, better out)


Welke sporten zijn nu beter om niet te doen? Dat zijn:

-Contactsporten (hockey, boksen, voetbal, basketbal, etc.)

-Sporten met hoog valrisico (skiën, surfen, turnen, paardrijden)

-Scuba duiken

-Skydiven

-Hot yoga of hot pilates

-Sporten boven 1800 meter (als je op zeeniveau leeft)


Dus om antwoord op de vraag ‘mag ik sporten tijdens de zwangerschap? ‘ Ja, vooral doen en naast de bovenstaande voordelen is bij ons de Zwangerfit bijvoorbeeld ook nog eens gezellig!

Hoe zit het dan na de bevalling? Ook dan is sporten toegestaan. Ik adviseer te starten met oefenen van je bekkenbodem zodra je de bekkenbodem weer aan kan spannen. In principe vanaf de dag na de geboorte. Oefen de eerste drie weken meerdere keren per dag. Neem ook eens een kijkje op https://nvfb.kngf.nl/Consumenten/zwangerschap/buikspieroefeningen.html

Daarnaast kan je wandelen op gaan bouwen. Het trainen van de bekkenbodem zorgt voor minder kans op incontinentie. Tevens zorgt trainen na de bevalling ook weer voor minder kans op een postpartum depressie. Daarnaast is het goed om te weten dat regelmatig trainen geen effect heeft op de melkproductie en- samenstelling. Wel het advies is om borstvoeding te geven voor de training, tegen ongemak en gezwollen borsten en zorg voor genoeg vochtinname. Na 6 weken is al weer heel veel naar normaal teruggekeerd zoals bijvoorbeeld de hartfrequentie.

Vanaf vier tot zes weken na je bevalling mag je mee gaan doen met de cursus MamaFit. Deze duurt 10 weken en is een tussenstap tussen je zwangerschap en je oude (of misschien wel nieuwe) sport.

door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
door Laura Jansen 8 juli 2024
Marijn werkt al 28 jaar in het Fysiohuis. Hij studeerde in 1989 af als Fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht, inmiddels is hij al 26 jaar manueel therapeut en sinds 2008 master manueel therapeut. Sinds 2017 mag Marijn zich mede-eigenaar van het Fysiohuis noemen.
door Marijn Michels 12 juni 2024
Een blog over hardlopen, voorkomen van blessures en tips bij klachten met hardlopen.
door Jacqueline Vrieling 5 juni 2024
Duizeligheid is een veel voorkomende klacht die op alle leeftijden kan voorkomen. Het kan variëren van een licht gevoel van onbalans tot een intense draaierigheid die dagelijkse activiteiten verstoort. Eén van de meest voorkomende oorzaken van draaiduizeligheid is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, afgekort als BPPD. In deze blog leggen we uit wat BPPD is en hoe het behandeld kan worden. Wat is BPPD? Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) is een aandoening waarbij je draaiduizelig wordt door bepaalde bewegingen van je hoofd. Het woord 'benigne' betekent dat het niet gevaarlijk is. 'Paroxismale' betekent dat de duizeligheid plotseling opkomt, en 'positie' verwijst naar de bewegingen van je hoofd die de duizeligheid veroorzaken. Wat je kan ervaren als je BPPD hebt? Draaiduizeligheid: Je wordt op momenten kortdurend draaiduizelig. Dit ontstaat vaak bij bewegingen als gaan liggen in bed, opstaan uit bed, omdraaien in bed, bukken of omhoog kijken. Evenwichtsproblemen: Het kan moeilijk zijn om rechtop te staan of te lopen of je kan het gevoel hebben de hele dag wiebelig te zijn. Misselijkheid: de duizeligheid kan je misselijk maken en soms laten braken. Wat is de oorzaak van BPPD? BPPD wordt veroorzaakt door een probleem in het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige kanalen (buisjes), deze liggen in het binnenoor. In die kanalen zit een vloeistof die meebeweegt met de bewegingen die wij maken. De draaiduizeligheid ontstaat doordat kleine calcium kristallen (otoconia) losraken en in één van de kanalen gaan zitten, waar ze niet horen. Dit verstoort de normale vloeistofbeweging in het evenwichtsorgaan en dat veroorzaakt de draaiduizeligheid. In de meeste gevallen ontstaat de BPPD zonder duidelijke oorzaak. De draaiduizeligheid ontstaat spontaan, vaak in de nacht, en kan heel beangstigend zijn. Het is een onschuldige, maar erg hinderlijke aandoening.
Meer berichten
Share by: