Het opbouwen van hardlopen voor beginners: Stapsgewijze gids naar succes

Hylke Brouwer • 17 mei 2023

Hardlopen is een toegankelijke en effectieve manier om fit te worden en je gezondheid te verbeteren. Als beginnende hardloper kan het echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de training kunt opbouwen. In deze blog beschrijven we een stapsgewijze opbouw voor beginnende hardlopers, zodat je op een veilige en effectieve manier kunt beginnen met hardlopen en jezelf kunt uitdagen.

Stap 1: Stel haalbare doelen


Voordat je begint met hardlopen, is het belangrijk om duidelijke en haalbare doelen te stellen. Dit kan variëren van het voltooien van een bepaalde afstand tot het verbeteren van je algehele fitheid. Door doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en gefocust blijven. Het helpt als je doelen inspirerend en tegelijk ook realistisch zijn.


Stap 2: Begin met wandelen / joggen


Voor beginnende hardlopers kan het een goed idee zijn om te beginnen met wandelen voordat je begint met hardlopen. Wandelen helpt je lichaam wennen aan de beweging en bereidt je spieren en gewrichten voor op de impact van het hardlopen. Begin met korte wandelingen en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit.


Stap 3: Implementeer een geleidelijk hardloopschema


Een geleidelijk hardloopschema is essentieel om blessures te voorkomen en je conditie op te bouwen. Begin met intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen wandelen en rustig joggen. Bijvoorbeeld, jog 1 minuut en wandel 2 minuten, herhaal dit gedurende 20-30 minuten. Na verloop van tijd kun je de hardloopintervallen verlengen en de wandelintervallen verkorten.


Stap 4: Bouw geleidelijk aan op


Naarmate je conditie verbetert, kun je geleidelijk aan de duur en intensiteit van je hardlooptrainingen opbouwen. Voeg elke week een paar minuten toe aan je totale looptijd en verhoog geleidelijk de snelheid of afstand. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en niet te snel te willen gaan. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen en te herstellen.


Stap 5: Werk aan je looptechniek


Naarmate je meer vertrouwd raakt met hardlopen, is het waardevol om aandacht te besteden aan je looptechniek. Een goede looptechniek kan blessures helpen voorkomen en je efficiënter laten lopen. Enkele belangrijke punten zijn het houden van een rechte houding, landen op de middenvoet, het vermijden van overmatige armbewegingen en het nemen van korte en snelle passen. Mocht je dit moeilijk vinden dan kun je voor advies o.a. terrecht bij ons in het Fysiohuis.


Stap 6: Vergeet niet te rusten en te herstellen


Rust en herstel zijn net zo belangrijk als je trainingsdagen. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen en vermijd overbelasting. Plan rustdagen tussen je hardloopsessies en zorg voor voldoende slaap en goede voeding om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces.


Samenvattend


Als beginnende hardloper is het belangrijk om een geleidelijke en consistente aanpak te volgen. Door doelen te stellen, geleidelijk op te bouwen, aandacht te besteden aan je looptechniek en voldoende rust en herstel te nemen, kun je veilig en effectief beginnen met hardlopen. Geniet van de reis, wees geduldig met jezelf en laat het plezier van het hardlopen je leiden naar succes.


Loop  je tijdens het hardlopen toch tegen problemen aan, en krijg je klachten? Probeer in eerste instantie dan even een rust periode in te bouwen, als dat niet helpt kun je een afspraak plannen bij een van onze hardloopspecialisten Marijn Michels of Hylke Brouwer.




door Hylke Brouwer 11 april 2025
Hardlopen is enorm populair, steeds meer mensen beoefenen het en ook zijn hardloop evenementen steeds sneller uitverkocht. Hardlopen is o.a. populair omdat het makkelijk is om te doen, je koopt een paar schoenen en je kunt beginnen, het is lekker buiten en ook zeer sociaal als je het met anderen doet. Daarnaast heeft het zeer veel voordelen voor lichaam en geest, deze voordelen en effecten zal ik in deze blog verder toelichten!
door Jacqueline Vrieling 26 februari 2025
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven in de arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Laura Jansen 21 februari 2025
Marjolein studeerde fysiotherapie aan de Internationale Academie voor fysiotherapie en studeerde af in 1992. Zij heeft zich vooral gespecialiseerd in patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD.
door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
Meer berichten
Share by: