Laatst kwam ik bovenstaand filmpje tegen waarin twee filmpjes van de Olympische Spelen naast elkaar waren gemonteerd. De eerste was van de Olympische Spelen in 1950 en de tweede van 2016. Wat een verschil, ik stond werkelijk versteld!
In het filmpje van 1950 is te zien hoe een turnster een mooie Flik-Flak maakt op de mat, een koprol op de rekstokken en een radslag maakt op de balk. Allemaal prachtig uitgevoerd. Maar dan komt het filmpje van 2016 en zien we een andere turnster op de mat een 3 dubbele Flik-Flak maakt, gevolgd door een dubbele salto met schroef en een achterwaartse salto met gestrekte benen, eenzelfde soort routine op de balk en ook aan de rekstokken wordt er rondgeslingerd en door de lucht gevlogen met de meest ingewikkelde combinaties. Dit heeft mij aan het denken gezet.
Tegenwoordig doen onze 6-jarigen wat er in 1950 op de Olympische Spelen gedaan werd door onze “Topsporters”. De gemiddelde scholier doet minimaal een Flik-Flak en een Salto. Ook in andere sporten presteren wij alsof we topsporters zijn. Een kind op voetbal traint gemiddeld 2 keer per week en heeft daarnaast nog een wedstrijd te spelen. Om nog maar niet te spreken over alle 6-jarigen die gescout worden door grote clubs en nog veel meer trainen. Bij andere sporten zoals tennis, hockey, vechtsporten, atletiek etc. is het niet anders. Ik betrap me er zelf ook op dat ik veel train en mezelf wil verbeteren of zelfs winnen en ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Veel meer mensen dan vroeger trainen op hoog niveau en willen uitblinken in de sport. Zoveel sporten vraagt wat van ons lijf en daar gaat het som mis. Wanneer meedoen voor het plezier en de gezondheid van ondergeschikt belang is, vraagt dit ook om een andere benadering en meer zorg en onderhoud.
Want, wie doet een sportmedische keuring, wie heeft een trainer die echt kundig en opgeleid is (i.p.v. een behulpzame vader die wel wat van voetbal weet), wie krijgt na elke zware training een goede sportmassage, wie heeft maandelijks een consult bij de sportarts voor controle, wie investeert in de allerbeste sportuitrusting, wie heeft een aanvullend trainingsschema als ondersteuning voor de sport die je beoefent en wie van ons heeft een uitgebalanceerd voedingsschema en de bijbehorende supplementen? Kortom, we sporten behoorlijk fanatiek maar tegelijkertijd onderhouden we ons sportmachientje niet of nauwelijks. Raken er daardoor zoveel mensen geblesseerd ieder jaar?
Uit de meest recente metingen over de periode mei t/m december 2017 blijkt alleen al dat er zo’n 3,5 miljoen geregistreerde blessures zijn geweest. Daarvan staan veldvoetbal (29%), hardlopen (19%) en fitness (15%) bovenaan. Van de geblesseerden is 63% man, 34% tussen de 18-34 jaar en 32% tussen de 35-54 jaar. Ruim de helft van allen had een medische behandeling nodig en 4 op de 10 ging naar de fysiotherapeut. Wat doen sportclubs hiermee en wat doen we zelf?
Het “nieuwe sporten” vraagt om een nieuwe benadering. Hieronder wat tips over wat je zelf zou kunnen doen om blessures te voorkomen:
1.Doe een sportmedische keuring en herhaal dit af en toe; (dit wordt vaak (deels) vergoed uit de aanvullende verzekering!)
2.Zorg voor een goede en kundige begeleiding bij het trainen;
3.Zorg voor een goede sportuitrusting en bezuinig hier niet op;
4.Zorg voor aanvullende (kracht-)training bij de sport die je beoefent;
5.Laat regelmatige je techniek beoordelen en ga er niet vanuit dat een goede techniek vanzelf goed blijft;
6.Doe een goede en uitgebreide warming-up passend bij de training of prestatie die je daarna doet;
7.Luister naar je lichaam, ben je moe, ziek of op een andere manier niet gefocust, sla dan een training over of pas deze aan;
8.Blijf niet doorlopen met pijntjes maar trek op tijd aan de bel. Zo voorkom je dat het een blessure wordt. Dat wil zeggen, alle pijntjes die niet binnen een week verdwijnen of die steeds terugkomen bij iedere training;
9.Zorg voor onderhoud van jouw “machine”. Neem af en toe een uitgebreide sportmassage, zorg dat je gezond eet en voldoende rust;
10. En meest belangrijk: geniet van het sporten en vergeet niet dat jij misschien geen Olympisch topsporter bent dus dat meedoen toch belangrijker is dan winnen!
*bron: www.veiligheid.nl/sportblessures , Jessica Gal Sportartsen, MTV News