Wat zijn etalage benen? Is het wel veilig om te blijven wandelen? Kan het kwaad als ik door de pijn heen loop? Dit zijn veel vragen die een patiënt met etalage benen, ofwel “claudicatio intermittens” aan zichzelf en mij stelt tijdens de eerste behandelingen.
We staan er vaak niet bij stil. Maar er zitten miljoenen bloedvaatjes en duizenden grote bloedvaten in ons lichaam. Wanneer er problemen ontstaan met de doorstroom van bloed in deze bloedvaten, dan kunnen er etalage benen ontstaan. De oorzaak van deze klachten is een vernauwing of afsluiting van de slagaderen naar/in de benen. Vaak zit er een ophoping van (cholesterol) plak in de aderen wat ervoor zorgt dat de doorstroming van het bloed vertraagd. Deze plak in de aderen kan onder andere ontstaan door overgewicht, roken en een verminderd actieve leefstijl. Ook kunnen erfelijke factoren en een hoge bloeddruk een rol spelen.
De vernauwing of afsluiting van de bloedvaten zorgt ervoor dat je niet ver meer kan wandelen en letterlijk even stil moet staan bijvoorbeeld bij een etalage, na deze pauze kun je dan weer een klein stukje door kan wandelen, vandaar de term etalage benen.
Vraag-antwoord:
Hier alvast een paar kleine “eye openers” van veel gestelde vragen die ik krijg tijdens de behandeling.
Ja zeker, het is juist noodzakelijk om iets door de pijn heen te wandelen. Je maakt er niks mee kapot en het zorgt juist voor een extra prikkel tot herstel van de bloedvaten. Voor veel patiënten is dit een fijne boodschap, want ik zie vaak dat patiënten angstig zijn voor de pijn en hierdoor juist nog minder gaan lopen. Meestal is pijn een signaal van ‘rustig aan doen’ maar in dit geval zeker niet!
Nou, er zijn verschillende verklaringen voor. Allereerst denken we dat er extra bloedvaatjes “de collaterale” worden ontwikkelt die de verstopte bloedvaten ondersteunen en of hulp bieden. Daarnaast denken we dat de looptherapie een gunstig effect heeft op de pijn tolerantie en de doorstroming van de bloedvaten.
Soms wel, en soms niet. Het nadeel van een operatie is dat er altijd risico’s aan zitten. Ook wordt er maar 1 bloedvat behandeld. Terwijl met gesuperviseerde looptraining alle bloedvaten in de benen worden behandeld.
De Gezonde Leefstijl!!
Tijdens de therapie sessies, op gesprekken bij de huisarts, via de overheid of door reclame; we worden er allemaal in betrokken: “de gezonde leefstijl!!” Deze gezonde leefstijl heeft direct invloed op onze bloedvaten en dus op de preventie en behandeling van klachten bij patiënten met claudicatio intermittens.
Het belang van bewegen, gezond gewicht, wandelen, stoppen met roken, is anno 2019 nog nooit zo groot geweest. Dit probeer ik juist tijdens de behandelingen van de patiënten mee te geven.
Deze beïnvloedbare factoren hebben een zeer positieve invloed op de bloedvaten. Er worden o.a. nieuwe aderen gevormd, de doorstroming wordt beter en er ontstaat minder plak in de bloedvaten. Hierdoor is de kans op klachten zoals een beperkte loopafstand, pijn en of een verstopping van de aderen een stuk minder groot.
De looptraining
Op de praktijk proberen we de loopafstand van de patiënt aanzienlijk te vergroten, doormiddel van looptraining op de loopband, oefentherapie/kracht training en het promoten van de gezonde leefstijl. Vaak worden er aanzienlijke resultaten en winst geboekt in loopafstand en vermindering van pijn. Dit heeft er zelfs toe geleid dat er 37 sessies uit de basis verzekering worden vergoed.
Indien je een verwijzing hebt van de vaat specialist of huisarts, kan je bij ons starten. Fysiotherapeuten Rob Bosman of Tijmen Leenders zullen je dan begeleiden tijdens de therapie sessies. Wij zijn hiervoor speciaal opgeleid en aangesloten bij het ClaudicatioNetwerk.
Het behandelplan zal bestaan uit 37 contact momenten verspreid over 1 jaar. Een intensief, maar veilig en resultaat gericht traject. Je loopafstand zal aanzienlijk verbeteren.
Meer informatie? Of wil je graag een afspraak met ons maken. Bel even op 033-2982594 of stuur een mail naar info@fysiohuis.nl.