De bekkenbodem en bekkenklachten bij zwangerschap 

Marieke Buitenhuis • 8 april 2019

En hoe kan ik de bekkenbodem trainen?

Tijdens je zwangerschap hoor je vaak een hoop dingen en ervaringen van anderen en kun je en vragen of opmerkingen krijgen vanuit je omgeving zoals: ‘heb je last van je bekken?’, ‘je loopt als een eend te waggelen’ waarop jij vervolgens denkt; zou er iets mis zijn met mijn bekken of heb ik bekkeninstabiliteit? Of je hebt wel eens gehoord van bekkenbodemoefeningen maar ja, waar zit die bekkenbodem eigenlijk? En hoe train ik die dan? En als je last hebt van je bekken, ben je misschien onzeker of je normaal kunt bevallen. In deze blog ga ik proberen antwoord te geven op die vragen.

De bekkenbodem

De bekkenbodem bestaat uit bindweefsel en spieren die aan de onderzijde van het bekken liggen. De functie van de bekkenbodem is steun te geven aan de organen in het bekken en de onderzijde van het bekken af te sluiten. De bekkenbodem wordt ook wel een hangmat genoemd omdat hij van de stuit (achterzijde) naar het schaambot (voorzijde) loopt.

De bekkenbodemspieren bestaan uit verschillende spierlagen die met elkaar samenwerken. De vrouw heeft drie doorgangen door de bekkenbodem: de plasbuis, de vagina en de anus. De bekkenbodem moet aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten.

Bekkenklachten

Als je zwanger of net bevallen bent kun je bekkenklachten hebben. Het is per persoon verschillend waar je die klachten voelt en hoe deze tot uiting komen. De ene persoon voelt het bij de stuit de andere weer meer aan de voorkant. Dit komt omdat tijdens je zwangerschap onder andere het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, wordt aangemaakt. Dit zorgt voor verweking van het weefsel in de gewrichten van het bekken. Dit is alleen maar prettig, want er moet straks ten slotte een kind gebaard worden. De verweking kan echter voor een standsverandering van je bekken oftewel je SI-gewrichten zorgen. Je dwarse buikspieren kunnen die SI-gewrichten stabiliseren.

Naast de verweking vindt er een verandering van het lichaamszwaartepunt plaats door de groei van je buik tijdens de zwangerschap en daarna verschuift het zich weer na de bevalling. Dat zorgt voor een ander gevoel in je spieren en gewrichten waardoor je wat onnatuurlijker gaat bewegen. Het gevolg is dat sommige spieren erg gespannen worden en andere juist verslappen. De verandering in het houdings- en bewegingsapparaat vereist de nodige aanpassing van jou als zwangere vrouw.

Gerichte oefeningen doen, zoals tijdens Zwangerfit , kan helpen de juiste spieren te trainen. Als echter het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid langdurig in de war is, kan dat leiden tot klachten in rug- en bekkengebied. Mocht dit zodanig klachten geven dan is wellicht een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut of manueel therapeut geïndiceerd.

Waar kun je zelf opletten of wat kan je doen naast het volgen van Zwangerfit ?

1.Wissel regelmatig van houding en wissel activiteiten af met momenten van rust. Ga soms even zitten of liggen.

2.Als je zit, probeer dan goed op twee billen te gaan zitten en niet te leunen op één bil. Zet de benen een beetje uit elkaar en de bovenbenen iets naar buiten gedraaid. Probeer je bilspieren te ontspannen.

3.Bij het gaan staan of gaan zitten probeer dit dan symmetrisch te doen of in schredestand. Probeer vlak daarvoor je dwarse buikspieren eerst aan te spannen (trek je navel een klein beetje in).

4.Bij het staan is het belangrijk om de knieën niet op ‘slot’ te zetten maar deze wat licht gebogen te houden. Hou je gewicht op allebei je voeten. Als je lang moet staan kan je wat heen en weer ‘wiegen’ van het ene been op het andere been. Hierbij span je dan automatisch de bekkenbodem een beetje aan.

5.Bij tillen en bukken doe dit zoveel mogelijk in een “squat” houding. Op deze wijze blijft het zwaartepunt boven de knieën en komt er minder druk op het bekken en de lage rug.

6.Bij het opstaan uit bed is het belangrijk als je op je rug ligt om eerst op de zij te draaien en je dan omhoog te duwen tot zit. Hierbij ontlast je de rechte buikspieren.

Voor het oefenen van de bekkenbodemspieren is het allerbelangrijkste dat je ze weet hoe je ze zelf kan aanspannen maar tevens ook kan ontspannen. Maar hoe doe je dat? Je bekkenbodemspieren kan je aanspannen door bijvoorbeeld te doen of je je plas moet ophouden of een windje moet tegenhouden. Die doe je allemaal met dezelfde spieren. Ga dit niet oefenen op het toilet als je daadwerkelijk moet plassen, dat is niet goed voor je blaas! Voor meer oefeningen en informatie kan je de bekkenbodemapp ( itunes of google ) installeren.

door Jacqueline Vrieling 26 februari 2025
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven in de arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Laura Jansen 21 februari 2025
Marjolein studeerde fysiotherapie aan de Internationale Academie voor fysiotherapie en studeerde af in 1992. Zij heeft zich vooral gespecialiseerd in patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD.
door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
door Laura Jansen 8 juli 2024
Marijn werkt al 28 jaar in het Fysiohuis. Hij studeerde in 1989 af als Fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht, inmiddels is hij al 26 jaar manueel therapeut en sinds 2008 master manueel therapeut. Sinds 2017 mag Marijn zich mede-eigenaar van het Fysiohuis noemen.
Meer berichten
Share by: