Sport- en beweegadviezen in tijden van Corona

Melanie de Graaf • 6 mei 2020
Nu sportscholen en sportaccommodaties de deuren gesloten houden, zijn de mogelijkheden tot sport en bewegen beperkter. Onze eigen omgeving biedt echter nog tal van mogelijkheden om op een gezonde manier in beweging te komen.
Denk thuis hierbij aan:

• Huishouden en tuinieren: begin met een ouderwetse voorjaarsschoonmaak of maak de tuin lenteklaar.
• Wandelen en fietsen: pak de fiets of maak een lange wandeling. 
• Traplopen: neem wat vaker de trap en schroom niet om meteen die volle wasmand mee naar boven te tillen.
• Bot- en spierversterkende oefeningen: fysiohuistraining/ high intensity training (HIT)/ tabata training
• Ontspanningsoefeningen: 
stretch en relax

Dus stel een nieuw sportdoel beweeg doel voor jezelf! 
Sport bij voorkeur in je eentje, maar met maximaal 3 personen. Houdt altijd minimaal 1,5 meter afstand. 

Buiten sporten
Bewegen in de buitenlucht is gezond, maar pas op bij koude lucht. Daardoor kunnen de luchtwegen uitdrogen en is men vatbaarder voor infecties. Doe eventueel de warming-up al binnen en wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning.
Houd je bij sporten, wandelen en fietsen in de buitenlucht wel aan het advies om een afstand van 1,5 meter tot elkaar te bewaren en zoek een rustige plek.

Vermijd langdurige hoge intensieve inspanningen 
Na een extreme inspanning ben je kortstondig vatbaarder voor infecties. Extreme inspanningen zijn inspanningen op wedstrijdsnelheid of inspanningen die meer dan drie uur duren en waar je dus minimaal 2 dagen van moet herstellen.
Pas je huidige training aan en kies voor een basistraining, bestaande uit:
• 80% rustige duurtraining
• 20% korte hoog intensieve training: HIT of intervaltraining
Pluspunt: met meer basistraining kun je nog fitter worden en beter presteren wanneer de evenementen weer starten.

Het beweegadvies:
Minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning te verrichten, zoals wandelen, fietsen, huishouden of tuinieren verspreid over meerdere dagen en uitgevoerd in blokken van 10 minuten of langer.
Daarnaast is het advies om 2x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen, voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.
LET OP! Deze adviezen zijn afhankelijk van het RIVM, die leidend zijn.


Bron: Kenniscentrum Sport
Wat moet je doen bij lichte griepklachten? 
Bij lichte griepachtige klachten zonder koorts, zoals keelpijn, hoofdpijn, lichte hoest, of neusverkouden, mag je wel bewegen, maar alleen op een lichte tot matige intensiteit en rust voldoende uit.
Dit geldt ook voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker. Bewegen met licht tot matige intensiteit ondersteunt het immuunsysteem.

Je hebt griep en/of koorts
Heb je heftigere griepklachten zoals koorts of klachten beneden de nek, zoals spierpijn en slap niet fit gevoel: sport dan niet! Het advies is om alleen lage intensieve inspanningen te doen, oftewel inspanningen waar je binnen één dag van hersteld bent. 
Het kan zijn dat je het Coronavirus hebt, maar het kan ook het griepvirus of een ander virus zijn. De symptomen zijn hetzelfde. 
Ga ook niet zomaar naar de huisarts, maar bel alleen wanneer de ademhaling moeilijk wordt of als je steeds zieker wordt.

Je bent ziek geweest
Begin pas met sporten wanneer je 24 uur klachtenvrij. Heb je koorts gehad? Wacht dan minimaal 3 dagen voordat je start met sporten en bouw dit rustig op. Doe dit sowieso binnen en niet buiten. Belangrijk daarbij zijn een goede warming-up en cooling down. 
Het advies is om te starten met binnen bewegen op lage intensiteit en dit uit te breiden naar matige intensiteit en uiteindelijk ook weer buiten te sporten. Bouw het buiten sporten ook langzaam op en start met rustig wandelen of klein stukje fietsen. 
Voor meer informatie kunt u altijd contact met een van de fysiotherapeuten opnemen. 

DUS: sport bij voorkeur thuis, maar met de juiste maatregelenen kan het ook in beperkte mate buiten. Blijf bij klachten hoe dan ook binnen, ook wanneer een of meerdere personen binnen hetzelfde huishouden klachten ervaart. Blijf dan allemaal thuis om verspreiding te voorkomen.
Blijf na een periode van ziekte ook lang genoeg binnen.

Wat kun je nou nog meer doen naast meer bewegen en sporten?

• Probeer te stoppen met roken, kijk voor hulp bijvoorbeeld op www.ikstopnu.nl 
• Vaker je handen te wassen.
• Anderhalve meter of meer afstand van elkaar te bewaren.
• Eet voldoende groente en fruit dat ondersteunt je immuunsysteem.
• Zorg voor een goede nachtrust van acht uur en probeer stress te vermijden of verminderen, dan ben je minder vatbaar voor infecties. 


Oefeningen

Meer bewegen is beter en voorkom veel stilzitten. Sporten houdt je fit. Er zijn aanwijzingen dat fitte personen minder snel ziek worden en dat de ziekte minder ernstig is wanneer je wél ziek wordt.
Daarom hieronder een paar filmpjes die je kunt gebruiken voor, tijdens en na je training. Heb je toch nog vragen of wil je meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag!

Warming up

HIT (high intensity training)

Cooling down

door Jacqueline Vrieling 26 februari 2025
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven in de arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Laura Jansen 21 februari 2025
Marjolein studeerde fysiotherapie aan de Internationale Academie voor fysiotherapie en studeerde af in 1992. Zij heeft zich vooral gespecialiseerd in patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD.
door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
door Laura Jansen 8 juli 2024
Marijn werkt al 28 jaar in het Fysiohuis. Hij studeerde in 1989 af als Fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht, inmiddels is hij al 26 jaar manueel therapeut en sinds 2008 master manueel therapeut. Sinds 2017 mag Marijn zich mede-eigenaar van het Fysiohuis noemen.
Meer berichten
Share by: