Schouders eronder! Aanpak voor een frozen shoulder

Will Bonneveld • 14 juli 2022

Een frozen shoulder doet zijn naam eer aan: het gewricht voelt als bevroren, er is geen beweging in te krijgen en het doet ook nog eens veel pijn. De oorzaak is onbekend maar er is wel wat aan te doen.


Er zijn 3 fases bij zo'n frozen shoulder. In de eerste fase staat de pijn op de voorgrond, ook 's nachts. In de tweede fase wordt de pijn minder, maar neemt de stijfheid toe en kan de schouder beperkt worden bewogen. Vooral de arm omhoog doen en naar buiten draaien is heel lastig, In fase drie ontdooit de boel als het ware en ebt de stijfheid weg. Dit verloop is bij alle mensen met een frozen shoulder te zien.


De pijn van een frozen shoulder kan zeurend en of stekend zijn en uitstralen naar de nek, boven arm en vingers. De pijn kan de hele tijd aanwezig zijn of af en toe, dat wisselt per persoon. frozen shoulder patiënten geven een pijnscore van gemiddeld 7 of 8. Dat is best heel hoog.


Vroeger werd altijd aangenomen dat de frozen shoulder veroorzaakt werd doordat het kapsel van het schoudergewricht gekrompen was. Maar nu aangetoond is dat mensen met een frozen shoulder, de schouder wanneer ze onder narcose worden gebracht, wel kunnen bewegen wordt dit in twijfel gebracht. De conclusie nu is dat pijnlijke en verkrampte spieren ook een rol spelen.


Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen kampen met een frozen shoulder. En het komt het meeste voor tussen de vijftig en zestig jaar. Mensen met diabetes of schildklierproblemen hebben relatief vaak last van een frozen shoulder. Ook kan de aandoening ontstaan na een blessure een val of operatie. Een frozen shoulder is meestal niet te zien op een foto of MRI-scan of echo. De diagnose wordt gesteld door het onderzoek van een arts of fysiotherapeut.


In de eerste fase kan een injectie met corticosteroïden in het gewricht serieus een groot verschil maken. De pijn neemt dan af en vaak zie je dat de stijfheid van de volgende fase zich niet ontwikkelt. Dat is winst, want een frozen shoulder kan soms wel twee of drie jaar aanhouden. Een vroege diagnose is dus essentieel.


Wat erg belangrijk is, dat er niet dwars door de pijn heen bewogen wordt. De combinatie van een injectie in de eerste fase en gerichte fysiotherapie door een schouder therapeut werkt meestal het beste. De fysiotherapie bestaat uit oefentherapie. Ook hierbij geldt: beweeg niet door de pijngrens heen. De pijn moet hanteerbaar zijn en zo min mogelijk worden opgewekt. In fase 1 kan dat beteken dat je alleen maar met een bal over een tafel heen beweegt. Eerst gaat het puur om in beweging te blijven om de pijn te verminderen. Pas veel later ga je de spieren trainen om sterker te worden.


Overigens kunnen massages of bijvoorbeeld Dry needling soms verlichting geven, omdat de spieren dan ontspannen. En omdat pijn vaak zorgt voor opgetrokken schouders is het van belang om goede houdinginstructies te krijgen. Bij een verkrampte nek kan manuele therapie soms ook helpen om de genezing te bevorderen.


Omdat verkeerde behandeling de pijn en de duur verergeren is het van belang een fysiotherapeut te kiezen die gespecialiseerd is in schouderklachten en aangesloten is bij een regionaal schouder netwerk. In dit netwerk wordt kennis en ervaringen uitgewisseld en samengewerkt met huisartsen en het ziekenhuis. In het Fysiohuis zijn wij aangesloten bij het schoudernetwerk gooi en Eemland. Bij klachten of informatie bel het fysiohuis en vraag naar één van onze schoudertherapeuten.


Hieronder zijn een aantal oefeningen aangegeven die als ze uitgevoerd worden, absoluut niet pijnlijk mogen zijn en alleen wat rek mogen veroorzaken. Na het oefenen mag de schouder een beetje oncomfortabel voelen maar dat moet naar enkele uren wegtrekken.


door Hylke Brouwer 11 april 2025
Hardlopen is enorm populair, steeds meer mensen beoefenen het en ook zijn hardloop evenementen steeds sneller uitverkocht. Hardlopen is o.a. populair omdat het makkelijk is om te doen, je koopt een paar schoenen en je kunt beginnen, het is lekker buiten en ook zeer sociaal als je het met anderen doet. Daarnaast heeft het zeer veel voordelen voor lichaam en geest, deze voordelen en effecten zal ik in deze blog verder toelichten!
door Jacqueline Vrieling 26 februari 2025
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven in de arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Laura Jansen 21 februari 2025
Marjolein studeerde fysiotherapie aan de Internationale Academie voor fysiotherapie en studeerde af in 1992. Zij heeft zich vooral gespecialiseerd in patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD.
door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
Meer berichten
Share by: