De gecombineerde leefstijl interventie (GLI): een programma over gezondheid en preventie
Ik werk inmiddels al meer dan 10 jaar in de praktijk en de laatste jaren gaat er langzamerhand steeds meer aandacht uit naar preventie en gezondheid. Preventie is een actueel onderwerp wat ook steeds meer aandacht krijgt in de huidige discussie over zorg en gezondheid in de politiek. Daarnaast is er op social media, de radio en praatprogramma’s op TV steeds meer aandacht voor.
Waarom is preventie eigenlijk zo belangrijk? Om deze vraag te beantwoorden zegt de definitie van preventie al heel veel: ‘het doel van preventie is te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen.’ Daarnaast weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat preventie op de lange termijn zeer veel gezondheidsvoordelen teweegbrengt en het risico op tal van ernstige medische aandoeningen aanzienlijk verkleint.
Eigenlijk is het niks nieuws aan de horizon, want we weten immers allemaal: ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Echter, is het wel belangrijk om dit steeds weer te benoemen. Bewust leven en bewuste keuzes maken op het gebied van preventieve gezondheid zijn essentieel. Iedereen weet namelijk wel dat preventie belangrijk is, maar we doen het helaas niet altijd... en daar komt de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) om de hoek kijken.
De GLI is een 2-jarig programma gericht op het voorkomen van ernstige gezondheidsklachten in de toekomst. Het doel van de GLI is dus ook het gezonder maken van de client en het bevorderen van bewuste keuzes met betrekking tot gezond gedrag. Daarnaast is het is een samenwerking tussen de client, huisarts/praktijk ondersteuner, fysiotherapeut, diëtiste, leefstijlcoach en de buurtsportcoach. Er worden persoonlijke doelen gemaakt op het gebied van slaap, stress, voeding, ontspanning, bewegen, roken, alcohol gebruik, oftewel: de leefstijl.
Tijdsens het 2-jarig programma ga je onder begeleiding bewegen in een oefengroep, zijn er consulten bij de diëtist en de gesprekken met de leefstijlcoach over gezondheid en je persoonlijke doelen.
Heb je interesse in dit programma en denk je dat je hiervoor een geschikte kandidaat bent? Overleg het eerst even met je praktijkondersteuner en of huisarts. Deze kan hier een verwijzing voor aanmaken welke verplicht is voor het starten van de GLI. Daarnaast valt de GLI onder huisartsen zorg. Dit betekent dat er geen kosten aan verbonden zijn en er geen eigen risico of eigen bijdrage betaald moet worden.
Verdere informatie kan je vinden op onze website of komt langs voor een folder en meer informatie op de praktijk. Telefonisch kan je ook altijd bellen met 033-2982594 of stuur een mail.







