Aanvullende informatie Fysiohuis magazine november 2021

Hylke Brouwer • 2 juli 2020
  • Meniscus operatie

    1. Wat is de voornaamste reden om een meniscusoperatie uit te voeren bij iemand?

    Mensen jonger dan 50 jaar met een scheur in hun meniscus die klachten pijnklachten passend bij deze meniscus scheur. 

    Het is echter ook zo dat een meniscus scheur zonder symptomen kan verlopen. Veel mensen komen bij de orthopedisch chirurg met de verwachting dat ze een MRI-scan of een kijkoperatie (artroscopie) krijgen. Recent onderzoek toont aan dat dit meestal niet zinvol is bij mensen boven de 50 jaar. Sterker nog: het is bewezen dat een artroscopie de ontwikkeling van artrose soms zelfs kan verergeren.

    Een MRI laat bij mensen boven de 50 jaar eigenlijk altijd afwijkingen zien, ook bij mensen die helemaal geen klachten hebben. Die afwijkingen zijn dan ook lang niet altijd de verklaring voor de klachten. De oorzaak van dit soort klachten is meestal veroudering van het kraakbeen of de meniscus. De orthopeed kan dat goed vaststellen op basis van een gesprek, lichamelijk onderzoek en een gewone röntgenfoto. Een MRI is hiervoor niet nodig.

    Artroscopie

    Een artroscopie is zinvol als er losse stukjes bot of kraakbeen in het kniegewricht zitten waardoor de knie blokkeert. Ook bij een plotseling gescheurde meniscus bij een jonge sporter heeft deze knieoperatie zin. Maar bij mensen van 50 jaar en ouder met dit soort klachten blijkt een artroscopie geen verbetering te geven. Kraakbeen dat verouderd is, is helaas niet met een kijkoperatie te repareren. En een operatie waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk verwijderd wordt, kan de ontwikkeling van artrose versnellen. De orthopeed raadt een artroscopie in deze gevallen dan ook af, om onnodig risico en teleurstelling achteraf te voorkomen



    2. Wat wordt er precies gedaan tijdens een meniscusoperatie?

    De ingreep duurt ongeveer een  15 tot 20 minuten. De orthopedisch chirurg maakt aan de voorzijde van de knie twee of drie sneetjes. Vervolgens brengt de hij de artroscoop in de knie: een dunne kijker met een daarop aangesloten lichtkabel. De artroscoop wordt ook aangesloten op een videocamera en een beeldscherm. Via een aparte aan- en afvoeropening in de knie wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. De orthopedisch chirurg brengt tijdens de operatie zo nodig een tangetje of schaartje in het gewricht voor de behandeling. Na de ingreep worden de operatiesneetjes gehecht of afgedekt. Tevens wordt er een drukverband aangelegd om de knie. Als de aandoening niet via de artroscopie te behandelen is, kan de orthopedisch chirurg tijdens de operatie besluiten om een grotere snee in de knie te maken. De nabehandeling kan dan langer duren.


    3. Hoe ziet het herstel en revalidatieproces eruit na een meniscusoperatie?

    Na een eenvoudige artroscopische ingreep kan de patiënt dezelfde dag naar huis. Soms heeft de patiënt een pijnstiller nodig, paracetamol is dan vaak voldoende, eventueel in combinatie met Naproxen. De eerste twee tot drie dagen kan de patiënt beter geen lange wandelingen maken. Krukken zijn alleen buiten nodig en op voorschrift van de orthopedisch chirurg.

    Als de meniscus gehecht is, mag de patiënt de eerste zes weken de knie niet verder buigen dan 90 graden. Ook mag de patiënt niet lopen zonder de twee krukken. Ditzelfde geldt voor een kraakbeen behandeling.  Het verband kan na twee dagen worden verwijderd, waarna de patiënt ook mag douchen. Na genezing zijn de huidwondjes vaak nog dik. Dit komt doordat het onderliggende gewrichtskapsel ook geopend is geweest en dat heeft iets meer tijd nodig om te genezen. Deze zwelling rond de littekens blijft soms drie tot vier weken aanwezig. De poliklinische controle bij Annatommie mc vindt plaats twee weken na de ingreep. Als het nodig is, krijgt de patiënt een verwijzing voor fysiotherapie mee. Vaak is zelf oefenen voldoende.


  • Nieuwe knie operatie

    Er zijn verschillende mogelijkheden bij een knie operatie: 

    - Afhankelijk van de klacht wordt er gekozen voor een operatiemethode. Dit kan zijn een totale knieprothese, halve knieprothese of standscorrectie (HTO)


    Op onze website is diverse informatie te vinden over bewegingsklachten en de diverse operaties. 

    - Bewegingsklachten: https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/

    - Behandelingen: https://annatommiemc.nl/behandelingen/

    Podcast de bewegingsdokter


    Annatommie heeft ook een podcast ontwikkeld, waarin zij in gesprek gaan met de orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten en sportartsen. Zie: https://annatommiemc.nl/de-bewegingsdokter-podcast/ 




  • Nieuwe schouder operatie

    De totale schouderprothese operatie


    De reden voor deze operatie

    Een schouder is versleten wanneer er kraakbeenverlies is. Dit komt meestal door artrose (slijtage), maar soms ook door eerder letsel zoals een botbreuk, gescheurde pees of pezen of reuma.

    Door artrose slijt het kraakbeen dat de gewrichtsoppervlakken bekleedt, langzaam weg. Hierdoor verliest het gewricht zijn ‘smering’ en wordt de schouder in de loop der jaren langzaam stijf en pijn-lijk. De pijn is vaak hevig en ook in rust aanwezig. 

    Bij bewegen is er pijn bij als u begint te bewegen (startpijn). Ook nemen uw mogelijkheden tot be-wegen af. Dit merkt u doordat simpele dagelijkse handelingen moeilijker worden, zoals iets uit een kast pakken, aankleden en wassen. 


    Wat gebeurt er tijdens de operatie?

    Tijdens de operatie wordt het schoudergewricht van binnen bekeken. De schouderkop wordt vervan-gen en meestal ook de schouderkom. Dit is afhankelijk van wat de orthopeed met u besproken heeft. 

    Er zijn verschillende schouderprothesen mogelijk. De orthopeed heeft met u besproken welke pro-these bij u wordt geplaatst. 


    1. Stemless prothese 

    Bij deze prothese wordt er alleen een metalen bol op de schouderkop geplaatst. De kwaliteit en de vorm van uw schouderkop moet daarvoor goed genoeg zijn. Dit kan in combinatie met een nieuw kommetje van kunststof.


    2. Kop met steel

    Hierbij wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop met een steel die een stuk in het bot van de bovenarm wordt ingebracht. De kom kan vervangen worden door een kunst-stof kom. Bij een totale schouderprothese worden de kop en de kom vervangen. Bij een hemi prothese (halve prothese) wordt alleen de kop vervangen. De kop wordt geplaatst zonder botcement en de kom met botcement (dit is een soort tweecomponentenlijm).


    3. Omgekeerde schouderprothese

    Het kan ook zijn dat de orthopedisch chirurg een omgekeerde 

    (reversed) schouderprothese gebruikt. Dat is nodig wanneer de spieren rondom de schouder onherstelbaar versleten zijn of wanneer er een breuk is opgetreden met een matige kans op goede genezing. Door de speciale vorm van de prothese wordt het draaipunt van het ge-wricht meer naar binnen gebracht. Hierdoor kunt u andere spieren die niet versleten zijn, gebruiken om de arm op te tillen. Het schoudergewricht wordt met deze prothese eigenlijk omgedraaid. 

    De schouderkop wordt vervangen door een kom met steel. De schouderkom wordt een kop door er een bol op te plaatsen.


    Fysiotherapie na uw operatie 


    De ochtend na de operatie komt de 

    fysiotherapeut bij u langs. Hij of zij zal u de juiste informatie en instructie geven over de leefregels, mitellagebruik en het starten van fysiotherapie in de praktijk. Tevens zal de fysiotherapeut kijken of u zelfstandig en veilig in en uit bed kunt komen en of u zelfstandig en veilig kunt lopen.


    De fysiotherapeut geeft u een behandelschema mee. Dit geeft u samen met de verwijzing voor de verzekering af aan uw fysiotherapeut thuis.  


    Het herstel duurt 9 maanden tot een jaar en daarbij moet u in het begin een aantal leefregels in acht nemen.


    Leefregels


    Totale of hemi-schouderprothese

    • Mitella gedurende 6 weken dag en nacht dragen, daarna nog 2 weken de mitella buitenshuis om.


    Omgekeerde (reversed) schouderprothese

    • Mitella gedurende 4 weken dag en nacht dragen, daarna nog 2 weken de mitella buitenshuis om.


    Voor alle protheses geldt:

    • Bij het in bed liggen (op de rug) moet de geopereerde zijde worden ondersteund met een kussen zodat de schouder in neutrale positie ligt.

    • Bij het zitten in de stoel mag de mitella af, mits de arm ondersteund wordt met een kussen.

    • De arm mag kortdurend, langs het lichaam, afhangen.

    • De arm mag gebogen en gestrekt worden in de elleboog, maar niet gestrekt opgetild worden in welke richting ook!

    • U mag de eerste 6 weken niet buiten fietsen en niet zelf autorijden.

    • U mag de eerste 6 weken geen zwaar huishoudelijk werk doen. Tillen en andere belastende activiteiten waarbij de arm gebruikt wordt, mogen niet worden verricht.

    • Fysiotherapie start 1 week na uw operatie op de afdeling Fysiotherapie in Meander Medisch 

    Centrum of bij een gespecialiseerde fysiotherapeut in de praktijk.


    Voor nog meer informatie ga naar:  www.meandermc.nl/orthopedie

door Jacqueline Vrieling 26 februari 2025
Een stijve nek als je wakker wordt? Plotselinge pijn in je nek als je omkijkt op de fiets? Pijn als je gaat sporten? Een pijnlijke of stijve nek kan behoorlijk lastig zijn: thuis, tijdens het werk of in je vrije tijd. Pijn in de nek komt veel voor en zien we ook veel bij ons in de praktijk. Klachten kunnen geleidelijk ontstaan in de loop van tijd of kunnen plotseling opkomen met een “verkeerde” beweging. Nekklachten kunnen soms uitstraling geven naar je hoofd en daarmee hoofdpijn geven. Ook komt het soms voor dat nekklachten uitstraling geven in de arm met daarbij mogelijk een slapend of tintelend gevoel.
door Laura Jansen 21 februari 2025
Marjolein studeerde fysiotherapie aan de Internationale Academie voor fysiotherapie en studeerde af in 1992. Zij heeft zich vooral gespecialiseerd in patiënten met chronische aandoeningen, zoals COPD.
door Hylke Brouwer 23 december 2024
Laura heeft inmiddels al een mooie “reis” binnen het Fysiohuis achter de rug, ze begon in 2009 als algemeen fysiotherapeut, werd praktijkmanager en vanaf 1 januari aanstaande wordt ze mede-eigenaar! In dit interview vertelt ze meer over deze reis en haar verdere ambities. 
door Hylke Brouwer 13 november 2024
In november en december kun je weer veranderen van zorgverzekeraar. Wil je volgend jaar goed verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan loont het om verzekeringen te vergelijken. Ook weer belangrijk voor dit jaar is dat het Fysiohuis niet met iedere zorgverzekering een contract heeft afgesloten. Voor 2025 heeft het Fysiohuis voor fysiotherapie geen contract met A.S.R. en Salland zorgverzekering. Voor ergotherapie hebben we wel met alle verzekeraars een contract. In tegenstelling tot dit jaar hebben we volgend jaar wel weer een contract met ONVZ.
door Helga Muijs 18 oktober 2024
Lipoedeem is een chronische aandoening en treft voornamelijk vrouwen en begint vaak in de pubertijd, zwangerschap en/of overgang en is vaak een erfelijke aandoening. Cellen in het vetweefsel gaan zich in de benen onder invloed van hormonen ongecontroleerd delen, daardoor neemt het volume in de benen toe terwijl het bovenlichaam slank blijft. De meeste zwelling zit in de onderbenen, dijen, heupen en binnenkant van de knieën, terwijl de voeten juist niet gezwollen zijn. De benen (bovenbenen en/of onderbenen) voelen meestal pijnlijk en gezwollen aan en de klachten nemen vaak toe gedurende de dag en bij hogere temperaturen.
door Anne-Marie Hoeve 16 oktober 2024
“Gelukkig, de operatie is achter de rug. Dat was me wat zeg”. Met een sling om de schouder en arm, pijnstilling, verwijzing naar de schouderfysiotherapeut en enkele A4-tjes leefstijladviezen gaat de revalidatie beginnen. De orthopeed zie je na 6-8 weken ter controle. Oké, en nu? Op naar de fysiotherapeut! 
door Laura Jansen 5 september 2024
Hylke studeerde fysiotherapie in Groningen, waar hij in 2008 zijn diploma haalde. Direct daarna startte hij met de master manueel therapie in Amersfoort, en sinds 2011 mag hij zichzelf manueel therapeut noemen. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen en deed hij nog een master medische onderwijskunde in Maastricht. Sinds 2017 is Hylke mede-eigenaar van Fysiohuis en daarnaast geeft hij aanstaande fysiotherapeuten les aan de hogeschool van Amsterdam.
door Hylke Brouwer 23 augustus 2024
In Balans is een groepsinterventie die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Dit gebeurt door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van de balans, mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. Tijdens de lessen komen er specifieke In Balans oefeningen aan de orde. Wat kan ik verwachten van de In Balans cursus? De cursus duurt 12 weken en wordt gegeven door twee fysiotherapeuten en een buurtsportcoach. We werken met een groep van maximaal 10 personen. De eerste twee weken zal er één keer in de week op dinsdag- of donderdagochtend, twee uur cursusdagen gegeven worden van allebei ongeveer twee uur. De 10 weken daarna zal op dinsdag- en op donderdagochtend plaatsvinden en beide één uur. De les wordt gestart met een warming-up, gevolgd door specifieke In Balans oefeningen en geëindigd met een kopje koffie/thee. Voor wie is de cursus bedoeld? In Balans richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers, die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je cognitief in staat bent om te opdrachten te begrijpen. Lijkt de cursus je iets? Meld je aan voor de gratis informatiebijeenkomst! Informatiebijeenkomst Voordat de cursus begint is er een informatiebijeenkomst over de cursus In Balans. Deze vindt plaats op donderdag 12 september 2024 van 10:00-12:00 uur op de Wilhelminastraat 20. Tijdens deze bijeenkomst wordt middels een screening gekeken of u in aanmerking komt voor het volgen van deze cursus. Wanneer en waar is het? De start van de valpreventie cursus is op dinsdag 03 oktober 2024. De eerste twee weken zal dit één keer in de week zijn op dinsdag- of donderdagochtend, daarna 10 weken twee keer in de week, op dinsdag- en donderdagochtend. De training vindt plaats in De Grondtoon op de Jan Zwartplantsoen 20. Wat kost het? De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 voor het cursusboek en de gemeente subsidieert de rest. Aanmelden informatiebijeenkomst en/of cursus Kan via de mail: info@fysiohuis.nl of telefonisch via 033-2982594. We hopen u te verwelkomen op de informatiebijeenkomst. Indien u zich dan definitief aanmeldt voor de cursus, krijgt u een intakeformulier mee.
door Hylke Brouwer 17 juli 2024
De zomervakantie is een tijd van ontspanning, reizen en het lekker doorbreken van je dagelijkse routines! Vaak gaat dit in de zomervakantie samen met lekker eten, drinken en wat minder bewegen, bijvoorbeeld omdat sportclubs gesloten zijn of omdat het niet in je vakantie ritme past. Wil je fit de zomer doorkomen? Er zijn verschillende manieren om fit te blijven tijdens de zomervakantie, zelfs zonder toegang tot je gebruikelijke sportfaciliteiten. Hier zijn wat tips om je fitheid op peil te houden.
door Laura Jansen 8 juli 2024
Marijn werkt al 28 jaar in het Fysiohuis. Hij studeerde in 1989 af als Fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht, inmiddels is hij al 26 jaar manueel therapeut en sinds 2008 master manueel therapeut. Sinds 2017 mag Marijn zich mede-eigenaar van het Fysiohuis noemen.
Meer berichten
Share by: