Revalidatie na operatie


Als je geopereerd bent aan bijv. de knie of schouder dan wil je natuurlijk zo goed en zo snel mogelijk revalideren. 

Binnen het Fysiohuis hebben we fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in de revalidatie na een operatie. Daarnaast hebben we hele goede contacten met de ziekenhuizen in de regio.
Na de operatie ga je meestal al snel weer naar huis. Wij komen dan snel langs om in eerste instantie een aantal basis zaken zoals bijvoorbeeld het lopen met krukken , traplopen , transfers van lig naar zit en stand door te nemen. Ook de wondcontrole en medicatie gebruik wordt op een rijtje gezet. 

Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn , kunnen we verder niet zoveel doen. Na 2 weken zijn de hechtingen eruit of opgelost en kunnen we wat meer belasting op het operatiegebied gaan uitoefenen. We streven er naar om dan ook zo snel mogelijk de revalidatie voort te zetten in de oefenzaal op de praktijk. Daar begint het echte werk en wordt er gewerkt om weer fit en gezond te worden zodat je weer makkelijker en beter kunt functioneren in het dagelijkse leven. Wandelen, fietsen, huishoudelijke werkzaamheden , golfen, hervatten werkzaamheden en fitnessen behoren zeker tot de mogelijkheden.

Revalidatie voor de operatie
Vanaf 1 september 2019 kun je ook voor de operatie trainen bij het Fysiohuis. Dit Better In Better Out (BIBO) principe wordt in de fysiotherapie en in ziekenhuizen vaak toegepast. Beter voor de operatie, betekent ook beter na de operatie. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij revalidatie na een operatie

  • Fysiotherapie aan huis

    Fysiothuis “brengt de fysiotherapie aan huis“.


    Met Fysiothuis wordt fysiotherapie aan huis gegeven, voor onder andere‘kwetsbare’ ouderen, chronisch zieken en mensen met orthopedische klachten, die niet de mogelijkheid hebben om naar de praktijk te komen. Ideaal om thuis gezien en behandeld te worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut.


    Fysiotherapeuten van het Fysiohuis zijn bij uitstek geschikt om hulp te bieden bij het optimaliseren van mobiliteit, spierkracht, spierontspanning en balans van mensen. Ze kunnen oplossingen aandragen en inschatten wat er met therapie voor resultaat te behalen valt. Ze overleggen daar waar het nodig of zinvol is met de huisarts, praktijkondersteuner, orthopeed en wijkverpleegkundige. Fysiotherapeuten aan huis kunnen ook bijdragen op het gebied van preventieve zorg door voorlichting te geven over goed en gezond bewegen.


    Het uitgangspunt van Fysiothuis bij specifieke groepen mensen is: mensen langer thuis laten wonen en stimuleren in hun zelfredzaamheid met waar nodig ondersteuning en zorg op maat. Daarnaast willen we de minder valide burgers in beweging brengen/houden, zodat zij veel langer (thuis) kunnen functioneren.

    Fysiothuis is er voor u als u:

    • Onderzoek, behandeling en oefeningen wilt hebben om uitstekend thuis te kunnen revalideren na een operatie;
    • Begeleiding of advies wilt over bewegen of advies wilt hoe u het risico op een val kunt verkleinen;
    • Advies wilt over het gebruik en een juiste houding met het gebruik van een loophulpmiddel (rollator, wandelstok, krukken etc.)
  • Fysiotherapie

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met onze kennis en kunde helpen wij je bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij je persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.



    Behandeling


    De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast indien nodig is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. 



    De invulling van de behandeling is altijd afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek tijdens de eerste behandeling en wat je met de behandeling wilt bereiken. Het behandelplan wordt altijd samen  in nauw overleg opgesteld. 

  • Ergotherapie

    Wat is ergotherapie?


    Ergotherapie richt zich op het zelfstandig uitvoeren van activiteiten, ook wel betekenisvol handelen genoemd. Wanneer u belemmering ervaart in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden, door lichamelijke of psychische problemen, kan de ergotherapeut samen met u kijken naar een oplossing.  Ook kan de ergotherapeut begeleiding bieden aan mantelzorgers, bijvoorbeeld als een kind of partner ziek of gehandicapt is.


    Wat doet een ergotherapeut? 


    Samen met u zoekt de ergotherapeut oplossingen bij praktische activiteiten. Door de activiteit op een andere manier aan te leren, de volgorde of activiteit aan te passen of gebruik te maken van hulpmiddelen, wordt ernaar gestreefd dat u de deze weer naar wens uit kan voeren. Op tal van gebieden, zoals zelfzorg,  mobiliteit binnen- en buitenshuis, het uitvoeren van het huishouden, manieren van communicatie, hobby beoefenen, het bijhouden van de administratie of het volgen van een studie en uitvoeren van werk.


  • Better in Better out (BIBO)

    In Fysiohuis revalideren patiënten na een totale knie- of totale heup operatie. Na een intake en start van de revalidatie bij de patiënt thuis, volgt in de praktijk de resterende revalidatie. Deze revalidatie duurt totdat het been voldoende op kracht is en de doelen van iemand zijn bereikt.


    Je kunt u ook voor de operatie trainen bij het Fysiohuis. Dit Better In Better Out (BIBO)  principe wordt in de fysiotherapie en in ziekenhuizen vaak toegepast. Beter voor de operatie, betekent ook beter na de operatie.


    Voor de operatie kan 4-6 weken worden getraind. Middels specifieke testen wordt bepaald wat er voor u nodig is: meer spierkracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit, stabiliteit of combinaties hiervan. Door middel van een begin en eindmeting wordt de verandering vastgelegd.

    Het BIBO programma staat nu tussen de reeds bestaande heupartrose preventie & knieartrose preventie (KNAP) en de postoperatieve revalidatie. Met dit product is de knie- en heuplijn dus compleet.


    Dit BIBO oefenprogramma wordt in veel gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. 


    Je kunt je direct aanmelden bij het Fysiohuis door te bellen naar 033-2982594 of via deze site. Aanmelden kan ook op verwijzing van een huisarts of orthopeed, vraag dan een verwijsbrief aan de huisarts of orthopeed.


Share by: