Arm
elleboog/pols/hand


Pijn in de arm kan veel verschillende oorzaken hebben; vaak speelt overbelasting in het werk of sport een belangrijke rol of bijvoorbeeld een val op de pols of arm. 

De fysiotherapeut zal daarom als eerste op zoek gaan naar de oorzaak van je elleboog of polsklachten. Afhankelijk van de uitkomst zijn er vervolgens verschillende therapieën of behandelingen mogelijk.

Afhankelijk van de uitkomsten uit het onderzoek zijn er verschillende behandelmogelijkheden voor klachten aan de arm (elleboog, pols of hand).


Veel voorkomende klachten aan de arm zijn een tennisarm, slijmbeursontsteking, of artrose in de hand; met een arm-, pols- of polsblessure ben je meteen onthand. Vanzelfsprekende handelingen blijken plotseling ingewikkeld en je hebt bij de raarste dingen hulp nodig.


Handtherapie

De fysiotherapeut kan je helpen door de oorzaak van je klachten te achterhalen en een behandelplan op te stellen. Afhankelijk van de aard van je klachten kan een gespecialiseerde collega de behandeling overnemen. Het Fysiohuis werkt samen met gespecialiseerde handtherapeuten; collega’s die aanvullend zijn opgeleid in de behandeling van hand-, pols- en armklachten.


Sportfysiotherapie & Ergotherapie

Je kunt ook terecht bij de sportfysiotherapeut als het gaat om een typische sportblessure. Of bij een ergofysiotherapeut voor problemen die werkgerelateerd zijn.


Wij bieden onderstaande behandelmethodes bij elleboog / pols of handklachten

  • (Sport) Fysiotherapie

    De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met onze kennis en kunde helpen wij je bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij je persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.


    Behandeling

    De behandeling kan bestaan uit oefentherapie gericht op het oefenen van bewegingen, versterken van de spieren en het verbeteren van de conditie. Andere behandelvormen die veel worden toegepast indien nodig is het mobiliseren van gewrichten en losmaken van de spieren. 


    De invulling van de behandeling is altijd afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek tijdens de eerste behandeling en wat je met de behandeling wilt bereiken. Het behandelplan wordt altijd samen  in nauw overleg opgesteld. 


    Sportfysiotherapie

    Als je klachten sport gerelateerd zijn kunnen onze sportfysiotherapeuten je helpen. 


    Sportfysiotherapie richt zich op preventie, advisering en behandeling van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën met eenvoudige en complexe sportgerelateerde klachten en aandoeningen Doel is om de sporter op het gewenste en hoogst mogelijke niveau van sportuitoefening terug te laten keren.


    Voor meer informatie over sportfysiotherapie klik hier.

  • Handtherapie

    Bij hele specifieke problemen aan de hand en pols kun je terrecht bij een handtherapeut. Voor handtherapie werken wij samen met Handtherapie Amersfoort en zij zijn 3 keer per week aanwezig in het Fysiohuis. 


    Een aantal voorbeelden van klachten die een handtherapeut behandeld zijn:


    – fracturen aan pols, hand of vinger

    – kneuzing van vingers, duim of pols

    – peesrupturen

    – compressiesyndromen van de zenuw (bv carpaal tunnel syndroom)

    – M. Dupuytren

    – overbelastingsklachten, CANS

    – arthrose en rheuma

    – peesontstekingen (M. de Quervain en triggersvinger)

    – complex regionaal pijn syndroom

  • Shockwave

    Shockwave wordt het in het Fysiohuis ingezet bij chronische klachten van het bewegingsapparaat. In de elleboog regio gebruiken we het bijvoorbeeld bij klachten zoals een tenniselleboog. 


    Shockwave-apparatuur wekt schokgolven op met relatief veel energie. Deze schokgolven worden met een behandelstuk op de pijnlijke plek in het lichaam afgegeven. De golven verplaatsen zich door het lichaam naar de plaats van de aandoening. Bij shockwavetherapie wordt de energie in het pijnlijke weefsel opgenomen. Het lichaam reageert door het vrijmaken van verschillende stoffen die het herstel stimuleren. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties hebben een snel weefselherstel tot gevolg.


    Er is een proefperiode van 2 à 3 keer waarbij we kijken of er verandering ten goede is. Als dat zo is behandelen we gemiddeld 6 keer. Wanneer er geen verandering is stoppen we de behandeling met shockwave. Shockwave is een onderdeel van de behandeling en wordt gecombineerd met andere behandeltechnieken zoals oefeningen en/of taping. Alle huisartsen en andere verwijzers zijn op de hoogte gesteld van het protocol dat in het Fysiohuis gehanteerd wordt.

  • Ergotherapie

    Advies op de werkplek

    Ervaar je  persoonlijk pijnklachten en ben je vaak werkzaam achter een bureau. Dan kan het zijn dat een persoonlijk advies voor uw werkplek verlichting kan brengen.

    Want hoe richt je nou je werkplek zo ideaal mogelijk in?


    De ergotherapeut kan naar de (thuis)werkplek komen om de werkplek op uw lichaam en wensen in te stellen. De therapeut kijkt naar uw werkstoel en stelt deze in aan hand van je lichaam,  voor ideale ondersteuning. Aan de hand van de stoel wordt het bureau ingesteld. Tevens wordt de omgeving meegenomen om andere factoren te verminderen. Er kunnen adviezen worden verstrekt voor mogelijke aanschaf/uitproberen van andere (ergonomische hulp)middelen.


    Werkplekanalyses kunnen ook preventief worden uitgevoerd. 


    Voor meer informatie over ergotherapie klik hier. 

  • Medical tape

    In het Fysiohuis wordt het Medical Taping Concept  toegepast. 


    De Medical tape heeft niet alleen een stabiliserende werking op gewrichten, maar ondersteunt ook de spierfunctie, de bloed- en lymfecirculatie en wordt toegepast bij aandoeningen van spieren en gewrichten. Dagelijkse activiteiten als lopen, fietsen, werken en sporten gaan hierdoor beter.


    De Medical tape wordt aangebracht op spieren en gewrichten voor de duur van 3-5 dagen. In deze periode kan ermee gewerkt, gesport en gedoucht worden.


    Vaak wordt oefentherapie in combinatie met Medical tape geadviseerd. Dit kunnen spierversterkende, mobiliserende of stabiliserende oefeningen zijn.

  • Echografie

    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben. Dankzij echografie kan er beter worden ingeschat welke behandeling het beste past.


    Wat is echografie?




    Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren, pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje in het lichaam gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de echografist wat er mogelijk met de spieren of pezen aan de hand is, zoals een verdikking, een scheur, verkalking of vocht in het weefsel zit. 


    Voor meer informatie over echografie klik hier.

Share by: